ENDODONȚIA

Endodonția este ramura stomatologiei, care se ocupă cu  prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a parodonțiului apical.

       Pulpa dentară se află în centrul dintelui și se extinde în rădăcini, unde este adăpostită în canale foarte fine. Este formată din vase de sânge și nervi, care impreuna alcătuiesc un pachet vasculo-nervos asigurând vitalitatea și nutritia dintelui.  În cazul pătrunderii infecției până la nivelul pulpei dentare, aceasta se inflamează, mărindu-și dimensiunile. Afecțiunea poarta numele de pulpită dentară.

Simptome: dureri spontane care pot fi foarte intense, sensibilitate prelungită la agenți termici (cald, rece) sau la dulce, care poate dura un timp îndelungat după îndepărtarea acestora. Uneori, durerea poate iradia la dintii vecini.

Cauze

– cel mai des, pulpitele apar datorită evoluției unei carii dentare netratate, care penetrează smalțul și dentina, ajungând la nivelul pulpei dentare 

– traumatismele dinților (fisuri, fracturi coronare) 

– eroziunea dentară.

Tratamentul endodontic  include  mai multe proceduri terapeutice, care are ca rezultat final eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Dupa finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturație sau o coroană dentară.

Complicatii

Daca infecția pulpară nu este eliminată, aceasta difuzează mai departe in canale radiculare, distrugând în totalitate pachetul vasculo-nervos. Ulterior, infecția poate difuza in osul alveolar prin foramenul apical producând, treptat, distrugeri ale ligamentelor alveolare si ale osului in sine. In rezultat, apar leziuni apicale: abcese dentare, parodontita apicală, granuloame, chisturi etc. 

Toate serviciile