Ața dentară – de ce și cum o folosim

   

         Ața dentară joacă un rol important în îngrijirea dentară preventivă, care vă poate ajuta să evitați afecțiunile dentare dureroase și costisitoare.

Indiferent, cât de des vă periați dinții, locurile greu accesibile dintre dinți sunt mai dificil de curățat cu periuța. Ața dentară este instrumentul ideal pentru a accesa toate zonele, ajutându-vă să îndepărtați resturile alimentare, blocate între dinți, care altfel, s-ar acumula și s-ar transforma în placă. Placa este o peliculă lipicioasă, care se acumulează pe dinți și contribuie la apariția cariilor și a bolilor gingivale.

Când folosim ața dentară?

Se recomandă de folosita dentară zilnic, cel mai bun moment fiind seara, înaintea periajului, pentru a ajuta la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, care se acumulează între dinți și sub gingii. Astfel, periajul ulterior le poate înlătura mai ușor. Ideal ar fi să folosim ața dentară de fiecare dată după ce mâncăm, ca parte a unei rutine zilnice de igienă orală.

Cum folosim corect ața dentară?

Este important să întrebuințați ața dentară corect. Aplicarea necorespunzătoare vă poate deteriora dinții și gingiile.

                                             Instrucțiuni de folosire a aței dentare

  1. Rupeți aproximativ 30-40 cm de ață dentară.
  2. Pentru a ține corect ața, înfășurați cea mai mare parte în jurul degetelor arătătoare sau mijlocii de la ambele mâini. Lăsați doar aproximativ 3-5 cm de ață liberă pentru dinți.
  3. Pregătiți ața pentru dinții de sus, fixând-o pe degetul mare și cel arătător.
  4. Puneți ața între doi dinți. Glisați ușor ața în sus și în jos, alunecând pe ambele părți ale fiecărui dinte. Nu alunecați ața în gingii. Acest lucru vă poate trauma gingiile. Pe măsură ce ața ajunge la gingii, curbați ața la baza dintelui pentru a forma o formă de C. Acest lucru permite aței să intre în spațiul dintre gingii și dinte. Repetați pașii, pe măsură ce treceți de la un dinte la altul. La fiecare dinte, utilizați o secțiune nouă, curată de ață dentară.
  5. Pregătiți, apoi, ața pentru dinții de jos, fixând-o pe degetele arătătoare.
  6. Repetați aceleași mișcări ca la dinții de sus, glisând ața pe suprafețele interdentare, înlăturând, astfel, toate resturile alimentare, blocate între dinți.

 

 

Utilizarea aței dentare în rutina zilnică de igienă dentară este un obicei foarte important. De asemenea, este important să vă încurajați și să vă ajutați copiii să folosească ața dentară. Aceasta ajută la stabilirea unor obiceiuri utile în prevenirea cariilor.

Dacă simțiți disconfort sau sângerare când întrebuințați ața dentară, contactați medicul stomatolog.