ORTODONȚIA

Ortodonția este  ramura stomatologiei, care se ocupa cu profilaxia și tratamentul anomaliilor dentomaxilare și poziționarea corectă a dinților pe arcadele dentare .

      Tratamentul ortodontic este necesar atât din motive estetice, cât și de sănătate dento-maxilară. Înghesuirile și ocluziile incorecte dentare afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară poate avea urmări și asupra  sistemului digestiv.

       Tratamentul ortodontic constă în folosirea aparatelor ortodontice pentru a alinia corect dinții. Acestea pot fi mobile sau fixe.

                                                                                      Aparate ortodontice mobile

În copilărie, tratamentul este efectuat cu ajutorul aparatelor mobile – plăcuțe ortodontice pentru corectarea mușcăturii. Aparatele mobile sunt utilizate de la vârsta de 6-7 pâna la 11-12 ani.

Dupa această vârsta, de regulă, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are un șurub, care va fi activat de către părinte, pentru lărgirea maxilarului, conform indicațiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 săptamâni) pentru dirijarea erupției unor dinți, urmărirea evolutiei etc. Aparatul se poartă în permanență, atât ziua cât şi noaptea, mai puţin în perioada meselor şi atunci când are loc igienizarea dinţilor.  Acesta este nedureros și ușor de purtat de către copil. 

Aparatul functional din silicon (trainer) se poartă noaptea și câteva ore  pe zi și are rolul de a corecta nu doar pozitia dinților și mușcătura, dar și obiceiuri dăunatoare ca: respirația orală, sugerea degetului, degluția infantilă etc. Tratamentul ortodontic durează cel puțin un an, deoarece musculatura, dinții și articulația temporo-mandibulară au nevoie de timp pentru a se antrena si, respectiv, a se poziționa corect.

 

 

       

   Aparate ortodontice fixe

În tratamentul  adolescenților și adulților se utilizează, în principal, aparate ortodontice fixe care  pot fi  de mai multe feluri:

Aparate dentare metalice – cel mai des intâlnite. Confecționate din oțel inoxidabil, sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale, fiind mai ieftine decat alte aparate fixe. Aveti opțiunea de a adăuga elastice colorate pentru un design mai vesel și mai unic, cerință întâlnită mai frecvent la copii. Deoarece este foarte simplu să

schimbi aceste culori aparatul se poate personaliza la fiecare vizită la ortodont.

Aparate dentare ceramice – ca și aparatele dentare metalice, aparatele ortodontice ceramice sunt foarte confortabile și foarte eficiente în alinierea dinților. Bracketurile ceramice sunt confecționate dintr-un material transparent, motiv pentru care vizibilitatea lor pe dinți devine mult mai mică.  

Aparate dentare din safir –  sunt transparente, puternice si foarte rezistente la pete (cu exceptia cafelei, coca-cola, fumatului). Sunt mult mai puțin vizibile decât celelalte tipuri de aparate fixe. 

Aparate dentare linguale – aparatele dentare linguale sunt lipite pe partea din spate a dinților, deci sunt “invizibile” chiar și cand zâmbiți larg. Bracketurile în tehnica linguală sunt “personalizați” pentru fiecare dinte in parte, astfel fiecare aparat este creat unic. Datorită acestei “personalizări”, aparatele linguale au un preț semnificativ mai mare decât aparatele ortodontice obișnuite.

 

                                                                                         Beneficiile tratamentului ortodontic:

– îmbunătăţirea aspectului şi funcţionalităţii dinţilor

– reducerea riscului apariţiilor cariilor şi a bolii parodontale

– poziţionarea corectă a dinţilor  pe ambele arcade

– rezolvarea problemelor create de dinţii supraaglomeraţi

– corectarea muşcăturii

– corectarea spațiilor dintre dinţi                                                 

– remedierea pronunției dificile

– zâmbet perfect

 

       Pentru a afla ce tip de tartament ortodontic este mai bun pentru tine sau copilul tau, programează–te  la o consultatie la medicul nostru ortodont.

Toate serviciile