Proteze dentare mobile

       Deși majoritatea pacienților isi doresc o proteză fixă pentru rezolvarea edentației, câteodată acest lucru nu este posibil, datorită unor motive. În acest caz, proteza dentară mobilă reprezintă o alternativă bună de tratament.

      Protezele dentare mobile sunt de 2 tipuri: parțiale si totale.

       Protezele dentare parțiale sunt indicate în tratamentul edentațiilor parțiale (lipsa unuia sau mai multor dinți) atunci când, din diferite cauze, lucrările pe implanturi sau punțile dentare nu pot fi executate. 

Sunt mai multe tipuri de proteze parțiale:

– proteza parțială scheletată

– proteza parțială flexibilă Biodentaplast (Bredent)

– proteza parțială acrilică 

– microproteza mobilă (proteza Kemeny)

Proteza dentară scheletată este cel mai eficient mijloc de reabilitare a edentatiei parțiale la pacientii, la care implantul este contraindicat. Proteza este rezistentă, datorită  suportului din aliaj metalic. Sarcina de mestecat este distribuită uniform între suprafața gingivală a maxilarului și dinții rămași, spre deosebire de protezele acrilate, unde întreaga sarcină cade pe gingie.  Este folosită și ca metodă de imobilizare  în afecțiunele paradontale și mobilitatea crescută a dinților.

 

Proteza partială flexibilă Biodentaplast (Bredent) este confecționată din material elastic, subțire, rezistent și biocompatibil cu țesuturile din cavitatea bucală. Baza acestei proteze este de culoare roz și favorizează integrarea cu succes în cavitatea orală. Nu acoperă în totalitate cerul gurii, cum se întâmplă în cazul protezelor clasice, deci nu prezintă disconfort. Datorită formei și flexibilității protezei, gustul și pronunția nu sunt afectate.

Deoarece posedă o stabilitate perfectă, nu provoacă leziuni a gingiei, permițând mestecarea mai eficientă a alimentelor și oferind un confort deosebit. Dinții pe care se sprijină, nu sunt afectați.

Proteza partială acrilică este o proteza mobilă care se foloseste când mai există dinti restanți pe arcadă, iar pacientul nu îsi poate permite, din punct de vedere financiar, o proteză scheletata sau flexibilă. Este confecționată din acrilat și se prinde pe dinții ramași cu crosete. 

Acest tip de proteză dentară este recomandat, în general, pacienților care vor suferi mai multe extracții în viitorul apropiat și care, la un moment dat, vor deveni purtători de proteză acrilică totală. Deseori este indicată ca o restaurare provizorie.

Microprotezele mobile  sunt piese protetice mobile de dimensiuni mici, ce reconstituie edentații de la unul până la trei dinți. De obicei, sunt utilizate ca o construcție temporară, care se aplică pe maxilar imediat dupa extracția dintelui, sau ca masură provizorie până la realizarea protezelor fixe. Funcția lor este de a preveni deplasarea dinților, a păstra funcția masticatorie și estetica zâmbetului. 

Proteza totală mobilă este indicată în cazul edentației totale și înlocuiește toți dinții de pe o arcadă. Ea se sprijină direct pe gingie și osul maxilar.

Toate serviciile