Incrustații dentare

Incrustațiile dentare( inlay / onlay) sunt lucrări protetice, realizate pe baza amprentei dentare, pentru a se adapta perfect unei cavități. Sunt realizate din diverse materiale, cel mai frecvent utilizate fiind ceramica și zirconiu. Pe lângă avantajul unui aspect estetic, încrustațiile din zirconiu sau ceramică sunt rezistente și nu-si schimbă culoarea.

Incrustațiile sunt recomandate atunci când distrucțiile dentare, cauzate de afecțiuni de origine cariogenă și necariogenă sunt foarte avansate, iar pereții subțiri ai dintelui nu pot să susțină obturația, dar totodată dintele nu este suficient de distrus pentru a fi necesară o coroană dentară

Inlayul poate reface 1-2 pereți a unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal. Este mai mare decât o obturație obișnuită, insă mai mic decât o coroană dentară. Este aplicat si cimentat în cavitatea pregătită în prealabil. 

Onlayul reface, spre deosebire de inlay, și un perete lateral, vestibular sau oral al dintelui, acoperind, astfel, 2-3 maxim 4 din cei 5 pereți ai dintelui. Un onlay este mai mare decât un inlay și acoperă mai mulți cuspizi dentari, cunoscută din acest motiv ca și coroană parțiala. In felul acesta, acoperă mai mult din suprafața de ocluzie a dintelui, însă nu integral, precum fac coroanele dentare.

Avantaje :

– Refac perfect forma dintelui și punctele de contact cu dinții vecini

– Protejează papila interdentară de presiunile masticatorii

– Rezistă mai mult în timp decât o obturatie clasică

– Dinții pot fi mult mai ușor igienizați

– Risc minim de apariție a cariei secundare

– Efect estetic de durată 

– Culoarea nu se modifică în timp.

Toate serviciile