Afectiuni parodontale

Parodontologia este ramura medicinei dentare ce se ocupă cu profilaxia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor parodontale. Parodonțiul este un ansamblu de structuri dentare, ce inconjoară dintele (gingia, osul alveolar, cementul radicular si ligamentul parodontal).

Cauza principală de apariție a afecțiunilor parodontale este placa bacteriană – o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi resturi alimentare, care se acumulează pe suprafața dinților, in special, în apropiere de marginea gingivală. Dacă nu este îndepărtată zilnic, se formează tartrul dentar.  Acesta se acumulează și duce în timp la îndepărtarea gingiei de pe suprafața dintelui și la formarea pungilor parodontale (spații între gingie și dinte, în care se acumulează bacterii).

Alte cauze, care influențează apariția bolii sunt: vârsta înaintată, fumatul, malocluzia,  predispoziția genetică, dereglările hormonale, bolile sistemice (diabetul zaharat, leucemia, poliartrita reumatoidă, anemia sau deficitul de vitamina C).

Afecțiunile parodontale au câteva stadii de dezvoltare:

  1. Gingivita (inflamația gingiilor) este stadiul incipient al unei afecțiuni parodontale. Se caracterizează  prin:

– gingii sensibile și sângerări în timpul periajului

– halenă (respirație urât mirositoare)

– retracție gingivală.

  1. Parodontita marginală – un stadiu mai avansat, din cauză că gingia se depărtează de dinte și sunt afectate osul maxilar și țesuturile din jur. Inițial, parodontita este localizată, urmând să se generalizeze, acaparând treptat toți dinții.

3. Parodontita avansată –  retragerea masiva a gingiei  și  formarea pungilor parodontale. În consecință, are loc deteriorarea osului maxilar, slăbirea și pierderea dinților.

Măsuri de profilaxie şi tratament:

  1. Igiena orală corespunzătoare la domiciliu  (periajul zilnic, folosirea aței dentare, a apei de gură și dușul bucal)
  2. Igienizare profesională la cabinetul stomatologic la fiecare 3-6 luni, în funcție de situație (detartraj cu ultrasunete, care inlătură depunerile de tartru și placă bacteriană de pe suprafața dintelui și de sub gingie )
  3. Plasmodent – tratamentul cu plasmă trombocitară  (ajută la stoparea sângerării gingivale, reduce inflamația, accelerează vindecarea țesuturilor și stimulează creșterea osului, micșorând, astfel, mobilitatea dinților) .

Tratamentul unei parodontite cronice avansate este mult mai complicat decât al unei gingivite simple, de aceea este foarte important să se intervină în stadiile incipiente ale bolii. 

Vizitele periodice la medicul stomatolog  pot preveni apariția bolii parodontale sau pot incetini evoluția acesteia.

Toate serviciile